onsdag 3 juni 2009

Ang. Nationaldagen


Det som förenar oss som ”nation” är våra gränser. Det att vi bor på samma plats och att vi är människor. Eller?

Tyvärr tror jag inte det är riktigt det som nationaldagen är ämnad att fira, utan mer Sveriges historia är nog det som står i fokus.

Jag fick frågan här om dagen om vad som är fel med att fira Sverige som land nu på nationaldagen. Och det är inget fel. Om man vill fira det vi har inom våra gränser. Det att vi har haft ett bra samhälle för de som bott här, sjukvård och skola. Vi kan visst fira att vårat land stått långt fram i forskning under 1900-talet och att vi vart så snälla och tagit emot så många flyktingar. Det kan firas om man nu så vill. Och det är nationalism i den bemärkelsen att det utan tvekan är firandet av en nation. Men det behöver inte betyda att man är främlingsfientligt för att man vill vara glad över sitt förflutna. För det är la inte direkt Sverige idag som firas?

Många av de som väljer att fira nationaldagen gör ju det för att hedra en förgången tid. För vad finns, för de människorna, kvar att fira idag? Tycker de konservativa nationalisterna att dagens Sverige är värt att fira, eller är det bara vår historia som skall bugas inför? Det är vår historia.

Vad är då så positivt med att vända ryggen mot sin nutid och romantiskt blicka bakåt mot en tid man förknippar med trygghet och identitet. Samhörighet med människor som inte flytt från fjärran land och en självklar bild av svenskhet. För vad är den då, och vad kan det tjäna för syfte i dagens samhälle? Varför fira det gamla så, när man har så mycket nu att fokusera på.

Jag är svensk, så som en nationaldemokrat skulle definiera svensk. Jag har svensk släkt i generationer bakåt, jag är blond, jag är blåögd. Men vad gör att jag inte känner ett behov av att hylla min nations historia på en nationaldag som är av staten införd för att ”stärka” landet, nationen?
Jag ser att visst, man kan hämta inspiration av denna välfärd. Man måste erkänna att Sverige har vart framstående och man måste fråga sig vad som hände. Men jag ser inte att jag behöver identifiera mig med en nations bild och historia. Eller också kanske jag behöver det, och gör det, vare sig jag vill eller inte. Men tanken om att fira nationaldagen av de anledningar jag nämner ovan tycker jag helt enkelt känns onödiga och för bakåtsträvande för min smak. Ha historian i baktanken men blicka framåt medan dina fötter står i nuet. Och framtiden ser jag inte se ut som Sverige var för femtio år sedan. Vi kan fira att plätten land vi bor på har en historia som lett oss dit vi är idag, men vad är svenskhet? Och vem har rätten att fira Sverige?

Alla som vill säger jag, men jag känner ärligt ingen större lust.

2 kommentarer:

 1. Hm, först verkar du anta att de flesta som firar nationaldagen firar sveriges historia och inte dagens Sverige.Varför tror du det?

  Det låter på dig som att det är "bättre" att fira det förflutna än det som är nu:
  "Men det behöver inte betyda att man är främlingsfientligt för att man vill vara glad över sitt förflutna. För det är la inte direkt Sverige idag som firas?"

  Hur tänker du då, varför skulle det vara värre att fira dagens Sverige?


  Sen, utifrån ditt antagande om att de flesta firar sveriges historia och inte dagens sverige, skriver du att du tycker det känns fel att blicka tillbaka.
  "Vad är då så positivt med att vända ryggen mot sin nutid och romantiskt blicka bakåt mot en tid man förknippar med trygghet och identitet."
  och
  "Ha historian i baktanken men blicka framåt medan dina fötter står i nuet. Och framtiden ser jag inte se ut som Sverige var för femtio år sedan"

  och
  "Men tanken om att fira nationaldagen av de anledningar jag nämner ovan tycker jag helt enkelt känns onödiga och för bakåtsträvande för min smak."

  Så man bli lite förvirrad vad du tycker egentligen. Fimns det något sätt att fira Sverige som faller in i din smak?

  SvaraRadera
 2. Tjena Elin.
  För att börja med att svara på din fråga du ställer sist, som endå är det du syftar på med kommentaren. Såhär, jag är blandad, som du också uttrycker att det framstår som, förvirrande. För jag har förståelse för att vilja fira en bild av något annat, en glofierad tillbakablick. Jag fattar att det kanske känns viktigt för vissa, att ha ett "arv" att luta sig tillbaka mot. Men jag själv ser ingen tjusning i det. Det att jag bär tron att de flesta som endå firar nationaldagen gör det av den anledningen jag nämner är just det att alla de jag träffat som firar den, gör det av den anledningen. Och de som säger sig vara för att kämpa för utveckling o dagens sverige är ofta de som avstår att fira nationaldagen.
  Angående det att jag skriver att man inte behöver vara främlingsfientlig för att fira sitt förflutna så är det ett grammatisk fel av mig. Meningen skall antingen sitta inom situationstecken eller också får jag utveckla att det är en annans sätt att se det som nedskrivits. Jag anser alltså inte att det är värre på något sätt att fira sverige som det är idag, men jag har inte mött många som är positiva över dagens situation, utan som berättar om sveriges glansdagar snarare än att prata om vart det lett oss till.
  Jag har alltså förståelse för de konservativa men känner inte personligen att jag kan hålla med. Och nej, det finns nog inget speciellt sätt som jag känner för att fira sverige på. Det finns så mycket annat fint i världen att fira än just Sverige.

  SvaraRadera