onsdag 28 oktober 2009

Definition gud

Som att jag hade en luddig definition av gud. Jag anser den vara ganska rak, och skall därför dela mina tankar här.

Gud finns. För vi finns. Människan kommer alltid att sträva framåt, mot något vi anser gott. Och där behöver vi en förebild. Som barnen behöver sin förälder, som blomman behöver ljus att möta och flockdjuren en ledare. Gud är våran.
Men han/hon är vi. Så enkelt tror jag det vara. Han är vår förklaring på det vi inte kan förklara, vår sammanfattning av det vi strävar efter. Vårt sätt att finna samhörighet och hopp.
Därför är tron på gud god, så länge man är villig att definiera om den då och då. Så som vi också utvecklas i oss själva. För att idag tänka annorlunda än igår skiljer den vise från den envise, som J. Steinbeck sa.
Vi är vår egen gud, för gud är vi. Makten är vår, för vi styr våra liv. Inklusive ett ex antal faktorer, så som genarv och människor ikring. Är min tro.

Jag tror alltså på de som säger att en gud finns, men inte som en separat del av universum utan som en del av oss alla. Nämligen vi. Vi är Gud. Men helst säger jag bara att jag tror på människan, och om gud nu måste definieras så är denne vi.

3 kommentarer:

 1. Varför ens göra en defentition av gud?
  låter väldigt flummigt...
  om gud bara är ett begrepp, ett ord.. Varför inte bara säga vi??

  för mig är Gud vår FÖREbild och vi är hans AVbild, vår identiten finns i Gud. Vi har fått gåvor, ansvar och uppdrag för att kunna bygga upp oss själva och andra. Bibeln säger att vi har ansvar att vårda jorden och att vi är kallade till gemenskap och kärlek. Gud vill fylla oss med vad han är och har.. tex, frid, tålamod, ödmjukhet, kärlek mm...
  jag tror att livet är mer än vår egen strävan, mer än vad vi självar gör det till... Gud är den som ger oss liv, liv i överflöd. Han är vår far. han fylle våra behov.

  han vill att vi skall växa som människor, bli mer lika honom...han vill vill forma oss till människor som inte anpsassar sig till denna världen utan har en tro som är verksam i kärlek som består genom alla tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu, alla tror vi olika? Jag tror inte att det finns någon Gud att leva upp till, och visst finns det fina ord i bibeln, men jag tror inte att det är några ord från gud. Det är en samling av texter som ett x antal män sammanställde på 300-talet. Visst kan man välja att leva efter dessa ord, och sålänge man är god mot sin näste så tycker jag man får tro på precis vad som helst. Men jag kan verkligen inte tro på en snubbe med alla svaren, tror att det är alldeles för enkelt formulerat. Jag tror att det finns så otroligt mycket som vi inte förstår, bortom den här världen, men jag tycker inte heller det är något vi måste försöka förstå hela tiden. Så att välja en religion är inget för mig. Tror inte på färdiga paket.

   Radera
  2. Och en sak till, det jag menade med definition av gud var; Du definerar gud som du beskriver, hinduerna definerade gud med flera gudar, vissa tror på den helande naturen och andra på att vi pånyttföds. Det finns olika saker som agerar som våra gudar. Det som vi tror.

   Radera